Uit de praktijk

Tarwe

Eerder deze week had ik een bijzonder gesprek tijdens een bijzondere werkafspraak. Een gesprek met een moraal dat ik graag met je wil delen.

Auw…

Uiteraard was het een werkafspraak waarin we zouden gaan opruimen. Maar deze afspraak was iets anders dan anders, want ik loop namelijk sinds het begin van deze week met een pijnlijke en ietwat dikke wang. Dat komt omdat ik ‘mishandeld’ ben door de kaakchirurg, vanwege een ontsteking aan mijn kieswortel. (Het gaat gelukkig elke dag een stukje beter, buiten het feit dat kauwen nog niet erg lukt en lachen nog een beetje pijn doet – maar ik mag verder niet klagen.)

Door mijn pijnlijke wang kwam ons gesprek op onverwachte gebeurtenissen. En de impact die deze gebeurtenissen op je leven kunnen hebben. Deze cliënt heeft de afgelopen jaren veel voor haar kiezen gehad. Een ingrijpend auto-ongeluk en meerdere gezondheidsproblemen hebben er onder andere voor gezorgd dat ze totaal de grip op haar huis, haar huishouden en haar spullen is kwijtgeraakt.

Positieve verandering

Daarom kom ik al langere tijd regelmatig bij haar om haar te helpen en de laatste paar keren merkte ik al dat het opruimen haar makkelijker af gaat. Waar ze in het begin van he-le-maal niets afstand wilde doen, begon ze een van de vorige keren ineens uit zichzelf over spullen die op zolder staan en die wel naar de kringloop kunnen. Een signaal voor mij dat er op een positieve manier iets aan het veranderen is.

En tijdens de thee-break bij onze laatste werkafspraak bracht ze dit ook zelf ter sprake, naar aanleiding dus van ons gesprek over onverwachte gebeurtenissen. Ze vertelde geëmotioneerd dat er een periode geweest is dat ze alles heel moeilijk vond en dat ze het allemaal niet meer zo zag zitten. Maar dat het opruimen haar het gevoel geeft dat ze steeds meer grip krijgt op de dingen om haar heen. Het maakt dat ze weer ‘ziet’ wat er moet gebeuren. Zo is ze sinds kort kapotte spullen aan het vervangen of laat ze ze repareren en laat ze voor het eerst in jaren weer een klusjesman komen voor allerlei achterstallige klusjes in en om huis.

“Doordat we alle rommel wegdoen en de spullen in huis verplaatsen begint er weer energie te stromen. In huis, maar ook in mij. En daar voel ik me zoveel fijner en blijer door.”

Moraal…

Het mooie van dit verhaal vind ik dat opruimen en organizen dus daadwerkelijk verschil kan maken. Het is niet alleen een manier om meer ruimte in huis te creëren. Of een hulpmiddel om overbodige spullen de deur uit te doen. Het is zoveel meer.

Het zorgt voor lucht. Voor grip op je leven. Voor nieuwe, positieve energie. En dus niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd.


Ik was zo blij voor deze cliënt toen ze me dit vertelde. Blij dat ze haar motivatie heeft teruggevonden en blij dat het haar hoop geeft voor de toekomst. En wat ben ik dankbaar dat ik haar daarbij mag helpen.

Heb jij ook wel eens ervaren dat opruimen zo’n verschil kan maken? Deel het dan vooral hieronder!

Een gedachte over “Uit de praktijk

  1. Dit is ook mijn ervaring, heb jaren zelf mijn huishouden door omstandigheden niet zelf kunnen doen, heel veel werd door verschillende personen uitgevoerd, soms tijdelijk soms wat langer. Jaren heb ik ook een organizer over de vloer gehad 1 dag per week. Nu is eindelijk de knop om en ben ik stukje bij beetje alles aan het ordenen en vooral opruimen en weg doen . Daadwerkelijk weg doen is soms nog lastig, maar het gaat steeds makkelijker. Soms heb je een terugval, maar dat hoort erbij. Een kleur- en stijladvies wat mijn eigen kleding betreft helpt me om nu ook daadwerkelijk mijn eigen slaapkamerkasten uit te mesten en iets leuks voor mijzelf te haken bijvoorbeeld. Iets dat echt bij mij past. Hopelijk komen er meer mensen achter dat opruimen en kapotte dingen repareren of weg doen echt helpt. !!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s