Drie dingen die je moet bedenken voordat je spullen gaat verkopen

laptop-2234342_1920

Stel, je hebt flink opgeruimd in huis. Je hebt – hopelijk – een hele stapel met spullen die je een nieuw huis wilt geven. Wat is het dan op zo’n moment verleidelijk om te denken: ik ga alles verkopen via internet, dan krijg ik er nog wat geld voor. Op zich een goed idee. Maar voordat je tot actie over gaat, bedenk je dan wel de volgende drie dingen…

1. Is het je moeite en energie waard?

Het lijkt namelijk een simpel plannetje om dingen te verkopen via internet, maar vergis je niet in de hoeveelheid moeite en energie die je dit zal gaan kosten. Het verkopen van spullen is namelijk niet alleen het nemen van een foto en bedenken hoeveel geld je er voor wilt vragen.

Zo moet je ook een aantrekkelijke advertentie bedenken, reacties van geinteresseerden beantwoorden én moet je er rekening mee houden dat het tijd gaat kosten als iemand de spullen bij je thuis op komt halen, laat staan als je ze weg moet brengen of moet opsturen.

Als je het leuk vindt om dit allemaal te doen en te regelen, dan zeg ik: Go for it! Maar ben je niet zo’n held met het uploaden van foto’s, het regelmatig checken van je mail of heb je een drukke agenda: Think twice…

2. Is het je tijd en ruimte waard?

Je las het in het hierboven al een beetje tussen de regels door: buiten de moeite die je voor het verkopen van spullen over moet hebben, kost het ook best veel tijd. En is het je dat waard?

Misschien wel.

Maar…

Vergeet niet dat de spullen niet van de ene op de andere dag verkocht zijn, als het je uberhaupt lukt óm ze te verkopen. En dat de spullen dus gegarandeerd langer bij je thuis zullen blijven liggen. Langer in huis betekent niet alleen dat ze langer (ongewenst) ruimte in blijven nemen, maar ook dat je zelf langer de tijd hebt om te gaan twijfelen of je iets tóch misschien maar zult houden… Het gevolg: de kans is groot dat je uiteindelijk minder dingen weg doet dan je in eerste instantie had bedacht.

3. Is het je opbrengst waard?

En dan natuurlijk de meest belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je spullen wilt gaan verkopen. Is het geld wat ik met de verkoop ga verdienen, de moeite en de tijd die ik erin gestopt heb waard?

Want laten we eerlijk zijn. Als jij een uur met de verkoop van één artikel bezig bent en het levert je maar 5 euro op, dan gaat het ergens niet goed.

Bedenk je dus dat dure spullen zichzelf makkelijker terugverdienen dan goedkope. Maar realiseer je ook dat het overwaarderen van spullen verkoopfout nummer één is. En je krijgt er ook nooit voor terug wat je er zelf voor betaald hebt. Bovendien ben je gemiddeld (opgeteld) met de verkoop van één enkel artikel toch wel één á twee uur bezig. Zie je dat in de prijs terug?

Mijn tip

Mijn tip in dit soort gevallen is de simpele stelregel: verkoop geen spullen waar je verwacht minder dan 50 euro voor te krijgen. Onder die prijs is het de moeite, tijd en opbrengst echt niet waard en kun je ze beter weggeven.

Ben jij iemand die er een sport van maakt om zo veel mogelijk via internet te (ver)kopen? Dan is dat natuurlijk prima. Zolang je maar weet waar je aan begint!

 


Wat heeft jou voorkeur: weggeven of verkopen? Let me know!

7 gedachtes over “Drie dingen die je moet bedenken voordat je spullen gaat verkopen

 1. Ik vind eigenlijk het best waard om ook 5-10 euro ergens voor te krijgen. Zelf koop ik ook wel eens wat voor die prijs, en goede schoenen voor 25. Dus vind ik die lat vrij hoog.

  Like

 2. Ja, het is waar: spullen op marktplaats oid zetten neemt tijd. En soms levert het weinig op of alleen maar stress (wéér niet verkocht). Maar spullen weggooien, die nog bruikbaar zijn, vind ik zó jammer. Dus breng het dan naar een kringloopwinkel (bijv. Snuffelhonk in Odijk) of naar een weggeefwinkel (in Zeist).

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal met je eens Leonore, weggooien van bruikbare spullen is zonde. Ik ben ook een groot voorstander van weggeven aan kringloopwinkels of doneren aan een goed doel/rommelmarkt/etc.

   Like

 3. Een interessante post. Een paar jaar geleden begon ik met het minimaliseren van mijn spullen en overzicht brengen in mijn huishouden. Ik bood vanalles te koop aan! Hoge waarde, maar ook lage waarde. Nee, niet alles is mijn inspanning waard. Als ik terugkijk heb ik er soms wel moeite mee dat het ten koste van de tijd met mijn kinderen is gegaan. Hoewel ik het voor hen deed 🙂

  Het is een kwestie van steeds afwegingen maken. Als ik iemand blij kan maken met kindersandalen voor €2 dan is me die tijdsinvestering wel waard. En als ik al die kleine bedragen bij elkaar optel dan heb ik weer een leuk spaarpotje voor iets waar normaal geen budget voor is.
  Tegenwoordig heb ik niet veel meer te verkopen boven de €50 Bijna alles is inmiddels tweedehands. Dan wordt het makkelijker om het na gebruik weer naar de kringloop te brengen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s