Lief zijn voor jezelf – als rasechte perfectionist blijf ik dat een moeilijk vinden. Helemaal als je ongepland ineens midden in een met-aarbeienjam-geplaveide-keuken staat. Deze week deel ik met je hoe je het toch kunt proberen én kun je als bonus gratis en voor niets een blaadje ‘Pluk-liefde van Mindful Huishouden’ downloaden.
Stel je voor: het is ’s ochtends vroeg, je moet zo naar je werk en je staat – na een doorwaakte nacht – in de keuken ontbijt voor jezelf te maken. Je pakt iets uit de voorraadkast en je blijft met je mouw haken, waardoor de pot met verschrikkelijk-kleverige-aarbeienjam valt. Kapot. Op de grond. En half in de kast. Waardoor niet alleen de vloer voor de kast, maar ook alles wat op de onderste 3 planken staat ineens een mooi rood en kleverig kleurtje heeft.
Het gebeurde mij laatst.
Zucht…, was mijn eerste reactie. Wat ben ik toch een stomme tr*t!!!
En terwijl ik het dacht, schrok ik van mezelf. What the…??? Waarom zo lelijk en negatief tegen jezelf? De dag is amper begonnen!
En toen realiseerde ik het me ineens. Ik zeg het wel altijd tegen anderen, maar dit is echt weer zo’n gevalletje: Practise what you preach. Want lief zijn voor jezelf is heel makkelijk gezegd tegen een ander – een goeie vriendin, een fijne buurvrouw, lieve familieleden – op het moment dat je ziet of voelt dat ze het moeilijk hebben. Maar waarom is dit zo moeilijk als het om jezelf gaat? (Want ik ga er van uit dat ik hier niet de enige in ben, toch??? *please*)
Lief zijn…
Daar ben ik dus maar eens over gaan nadenken. En ik kwam honestly tot de conclusie dat het niet alleen die ochtend was, maar dat ik over het algemeen genomen eigenlijk helemaal niet zo lief ben voor mezelf. Als rasechte perfectionist ben ik als het aankomt op dingen moeten van jezelf ben ik echt de konining – of in ieder geval lid van het koninklijk huis. Ik ben goed in eindeloos lange to-do-lijstjes maken, mezelf dingen opleggen – eerst nog even dit, en dan… -, van mezelf verlangen dat het altijd beter/mooier/sneller/ kan en ik ben vooral goed in mezelf veroordelen als het voorgaande allemaal niet lukt.
Dan kan ik echt boos zijn op mezelf, gefrustreerd, teleurgesteld – zo’n beetje het hele scala aan negatieve gedachten komt dan voorbij zetten.
Maar ja, is dat altijd terecht? En help je jezelf hiermee?
… vooral voor jezelf!
Het antwoord is – maar dat wist je natuurlijk al – nee.
Nee, het is niet terecht dat je van jezelf verwacht dat je alles perfect doet, zonder ooit iets fout te doen. De periode rondom mijn burnout heeft me juist doen inzien dat falen mag en helemaal niet erg is. Een van mijn favoriete quotes gaat hier zelfs over:
Even if you fall flat on your face, at least you’re moving forward. All you have to do is get back up and try again.
– Viktor Kiam
En nee, je helpt jezelf absoluut niet met je negatieve gedachten. Juist het tegenovergestelde. Want al die negativiteit is funest voor je motivatie en zelfvertrouwen. Bovendien zorgt het ervoor dat je – als de volgende keer iets niet lukt – alleen maar denkt: Zie je wel, ik kan ook niks. Iets met een negatieve, neerwaartse spiraal…
Maar als je wel weet dat het onterecht is én niet helpt, waarom blijft het dan zo moeilijk om toe te passen?
Mindset
Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat het vooral met mijn mindset te maken heeft. (Let wel, het kan voor jou natuurlijk om een totaal andere reden zijn.) Ik ben – vaak onbewust – de hele tijd aan het vergelijken. Want vanochtend lukte het wel, gisteren ging het wel goed, voordat ik mijn burn-out kreeg kon ik dit wel… In plaats van in het hier en nu te leven, gebeurtenissen te accepteren en dingen te nemen zoals ze komen.
Hello Mindfulness!
Adem in, adem uit
Sinds het aardbeienjam-incident probeer ik me daarom bewust te worden van alle tegen mezelf gerichte negatieve gedachten en deze om te buigen. En ik moet zeggen dat ik al een stuk milder naar mezelf – en als fijn bijkomend voordeel daardoor ook naar anderen – kijk.
Hoe je dat kunt leren? Door oefenen, oefenen en nog eens oefenen… Probeer dit eens:
Als je van binnen de frustratie, boosheid of negativiteit voelt opborrelen, leer jezelf dan aan om een paar keer diep adem te halen. Adem in… Adem uit… Adem in… Adem uit… Adem in… Adem uit… Probeer dan naar jezelf te kijken alsof je naar een goede vriend(in) kijkt en reageer naar jezelf zoals je naar die persoon zou reageren. Desnoods ga je hierbij even voor de spiegel staan en zeg je hardop tegen jezelf: “Het is oké, het geeft niet. Ik hou van je, no matter what.” Kijk tenslotte of het je lukt om positiviteit te vinden: zo bleek het aardbeienjam-incident een goede reden om de kast weer eens schoon te maken 🙂 En scherven brengen natuurlijk geluk!
Pluk-liefde van Mindful Huishouden
Klinkt het bovenstaande verhaal bekend? Kun jij ook wel wat extra liefde voor jezelf gebruiken? Of vind je het moeilijk om jezelf er aan te blijven herinneren dat je het verdient dat je lief tegen jezelf bent?
Ik maakte, onder het motto “spread the love“, een Blaadje Pluk-liefde van Mindful Huishouden voor je (als je op de naam klikt kun je het gratis en voor niets downloaden).
Download het. Print het uit. Hang het op een plek waar je vaak langsloopt. En pluk wat je nodig hebt! Er is genoeg voor iedereen 😉
Veel liefs, Laura
PS. Vind je Mindful Huishouden leuk? Kijk dan ook eens naar de Mindful Huishouden Challenge. Of volg Mindful Huishouden op Facebook en Instagram.
En wil je op de hoogte blijven van alle tips en trucs? Schrijf je dan in voor de Mindful Huishouden Nieuwsbrief!
Een gedachte over “Lief zijn voor jezelf: een blaadje pluk-liefde”