Easy-peasy opruimen

Opruimuitdaging

De afgelopen twee weken ben ik mijn eigen huis rigoureus aan het opruimen geweest. En wel op een easy-peasy manier. Deze week lees je wat ik deed, hoe dat ging en wat het uiteindelijke resultaat was! 

Nodig?

Ik zie je denken: Je bent opruimcoach – dan ben je toch opgeruimd van beroep? Hoe kan het dan dat er een opruimronde nodig is in je eigen huis???

Nou, dat zit zo. Vorige maand zijn er ineens veel spullen van Vriendlief bij ons komen wonen. Zijn appartement ging namelijk verhuurd worden, waardoor het (bijna) helemaal leeg moest. Héél leuk natuurlijk, want daarmee werd ons samenwonen officieel! En geloof me, de professional organizer in mij heeft genoten van het leegruimen en inpakken. Maar tegelijkertijd realiseerde ik me maar weer eens hoeveel spullen we eigenlijk hebben.

En toen kreeg ik een idee: ik ga de opruimuitdaging van mijn eigen Mindful Huishouden Challenge doen.

Practice what you preach

Als professional organizer leek het me niet alleen superleuk, maar ook ontzettend interessant om deze uitdaging met mezelf aan te gaan: 14 dagen lang elke dag iets weggooien, elke dag eentje meer. Over het algemeen is de hoeveelheid spullen in ons huis namelijk wel te overzien, dus buiten een opruimrondje ééns per jaar ruim ik thuis niet heel rigoureus op. Dat was dus al een uitdaging: gestructureerd opruimen.

Bovendien vind ik Practice what you preach altijd zo’n mooi spreekwoord. Gaan samenwonen of het samenvoegen van inboedels is namelijk een life-event dat ervoor kan zorgen dat je het overzicht in huis kwijt raakt. En welke belangrijke stap om het overzicht weer terug te krijgen, raad ik andere mensen dan aan? Uitdaging 2: rigoureus opruimen dus 🙂

Opruimuitdaging???

Als je de opdrachten voor de challenge nog niet aangevraagd hebt, dan heb je natuurlijk geen idee wat deze opruimuitdaging inhoudt. Daarom hier eerst maar een korte toelichting. In de Mindful Huishouden Challenge daag ik je uit om, naast de 14 korte, dagelijkse opdrachten, ook nog dagelijks extra spullen weg te doen. De opruimuitdaging is dus niet één opdracht, maar het zijn 14 kleinere opdrachtjes. Elke dag één, 14 dagen achter elkaar.

Zo zoek je op de eerste dag, één voorwerp dat je weg doet. Op de tweede dag zoek je er twee, op de derde dag drie, enzovoorts. Weg doen mag in dit geval zijn naar de kringloop, naar een ander nieuw huis (vrienden, familie, kennissen) of naar de gemeentewerf/in de prullenbak. Zolang het bij jou thuis maar geen ruimte meer inneemt.

Hou je dit 14 dagen zo vol, dan heb je na die twee weken – schrik niet – 105 spullen weggedaan! Dat scheelt een enorme hoeveelheid ruimte.

Het resultaat

En het resultaat van mijn opruimronde liegt er niet om hoor 😉 Ik heb inderdaad 105 dingen verzameld  en weggedaan. Uiteindelijk zelfs wel iets meer, als je de 103 e-mails die ik verwijderde ook meetelt, hihi. Hier vind je een overzicht van de spullen én hun bestemming. Maar ik maakte ook elke dag een foto en die zie je helemaal boven aan dit artikel.

De eerste paar dagen vielen me ontzettend mee – ik had in no-time 6 dingen verzameld die wel weg konden. Maar daarna werd het ietsje lastiger omdat ik echt moest gaan nadenken waar ik nog meer graag ruimte wilde én waar nog meer spullen zouden liggen die wel weg konden. Gelukkig bleek het de tweede week weer veel makkelijker en werd het zelfs een uitdaging om zo groot mogelijke spullen te vinden die weg konden. Want ja, grote spullen opruimen = meer ruimte creëren! 

Heb ik nu ook het gevoel dat we meer ruimte hebben gekregen? Zeker wel! De boekenkast is veel leger en daarmee overzichtelijker. Het keukenkastje met de theedoeken en dweiltjes puilt niet meer uit – ook lekker opgeruimd. Mijn doosje met persoonlijke verzorgingsproducten is weer opgeschoond. En het dressoir is de helft leger! Maar het grootste verschil is onze woonkamer: zonder de salontafel is het ineens veel ruimer. Heerlijk!!!

Al met al vond ik het een geslaagde uitdaging. Zelfs zo geslaagd dat ik de smaak te pakken heb en dat het zomaar kan zijn dat ik binnenkort een vervolg-opruimronde plan 😉

Naast deze opruimopdracht zijn er dus nóg 14 afwisselende opdrachten te vinden in de Mindful Huishouden Challenge.  Nieuwsgierig? Je kunt de opdrachten hier gratis aanvragen!

Liefs, Laura

3 gedachtes over “Easy-peasy opruimen

  1. Ook in mijn huis stonden (ja, verleden tijd) veel spullen die de laatste pakweg 5 tot 10 jaar niet meer van hun plaats zijn geweest of aangeraakt waren. Bananendozen bij de grootgrutter gehaald en zodoende 5 volle dozen kunnen wegbrengen naar een goed doel in ons dorp. Maar ja, gevolg kan zijn dat mijn spullen nu weer lange tijd bij een ander onaangeroerd kunnen blijven. Maar ik heb ruimte! Afstand doen is makkelijker dan gedacht!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s