De 7 basics voor een Mindful Huishouden

Wintersneeuwklokje

Eerder deze week was ik thuis aan het opruimen – dat was er de laatste weken een beetje bij ingeschoten door de voorbereidingen voor de Mindful Huishouden Challenge. En in een van de vele laatjes die ik aan het doorspitten was, vond ik een briefje dat al minstens een jaar oud was, met daarop gekrabbeld: De 7 basics voor een Mindful Huishouden. Ik raakte gelijk geinspireerd door dit ‘oude’ idee. Want het is niet alleen de basis waarop ik mijn eigen huishouden gebaseerd heb, maar ook datgene wat ik over wil brengen als professional organizer – in deze blog én tijdens mijn werk. Daarom wil ik ze hieronder graag met je delen. 

Regel 1: Laat het ‘moeten’ los.

Als je een ruimte wilt hebben die prettig aanvoelt, ruim die dan met plezier op. – William Bloom

Loop jij al zuchtend en steunend met de stofzuiger of een emmer sop door huis? Probeer dan eens om te accepteren dat het opruimen en schoonmaken van je huis erbij hoort. Ik heb het al eens eerder gezegd: het is iets dat altijd terug blijft komen en daar kun je je beter bij neerleggen. Op die manier kost het huishouden je een stuk minder energie, heb je minder last van frustratie en je zult merken dat je er langzaamaan steeds meer plezier in krijgt.

Regel 2: Sta even stil voor je begint

Wanneer je praat herhaal je alleen wat je al weet. Maar als je luistert, zou je iets nieuws kunnen leren.  Dalai Lama

Het werkt heel rustgevend als je, voordat je begint met opruimen of schoonmaken, even een moment stil bent. Sluit je ogen en let even op je ademhaling. In en uit. In en uit. In en uit. Zo diep mogelijk. Bedenk dan voordat je aan de slag gaat wat je doel van dat moment is, hoe je dit gaat bereiken en hoeveel tijd je hiervoor hebt. Schrijf het desnoods op en gebruik een timer of kookwekker. Dit voorkomt dat je als een kip zonder kop rond gaat rennen en vergroot dus de kans dat je daadwerkelijk je doel behaald.

Regel 3: Omring jezelf met blijheid

Keep only those things that speak to your heart. – Marie Kondo

Bewaar alleen spullen waar je enorm blij van wordt. En hou iets vooral niet omdat het een kado van iemand was – maar stiekem vind jij het helemaal niet mooi – of omdat het wegdoen je een schuldgevoel zou geven – waarschijnlijk weet degene van wie je het gekregen hebt dit allang niet meer. Als jij je omringt met spullen waar je blij van wordt of die mooie herinneringen dragen, dan zul je zien dat de sfeer in je huis ook ineens een stuk positiever wordt.

Regel 4: Streef naar een leefbaar huis

Alles om je heen is een spiegel van je innerlijk, je zelf. Vooral je woonomgeving. – Karen Kingston

Een schoon en opgeruimd huis is natuurlijk prettig en ik vind het ook zeker belangrijk dat je spullen je dagelijkse leven niet in de weg zitten – dat je niet eerst de tafel hoeft leeg te ruimen voordat je kunt gaan eten bijvoorbeeld, of eerst de afwas moet doen voordat je kunt gaan koken. Maar het hoeft natuurlijk ook weer geen showhuis te worden hè?! Streef daarom vooral naar een leefbaar huis. Mijn gouden regel is: het mag best rommelig zijn in huis, zolang het met een Tien-minuten-rondje maar weer voor het oog opgeruimd te krijgen is.

Regel 5: Stel prioriteiten

Te druk bestaat niet; prioriteiten stellen wel.

Ik weet het, dit is natuurlijk echt een inkopper. Maar wel een die je makkelijk aan je laars lapt – dat doe ik zelf ook met grote regelmaat. Maar wat is het belangrijk! Dat we tijd maken voor de zaken die er echt toe doen en zaken waar je energie van krijgt. Want die verdienen toch je onverdeelde liefde en aandacht? Dus maak ruimte en tijd in je agenda – geen excuses meer!

Regel 6: Hou het simpel

Life is really simple, but we insist on making it complicated. – Confucius

Hoe kun je je huishouden zo simpel mogelijk houden? Door er eerst even wat tijd en energie in te steken: maak lijstjes en bedenk routines die voor jou werken. Lijstjes voor bijvoorbeeld boodschappen die je standaard in huis wilt hebben – maak er een mooie tabel van die je elke week uit kunt printen, zodat je niet steeds opnieuw alles hoeft te bedenken. En kijk bijvoorbeeld eens welke schoonmaakroutine jou het beste past? Elke dag iets, alles in één keer op een vaste dag. Het lijkt veel werk, maar oh wat word je huishouden hier simpel van!

Regel 7: Vraag om hulp

Waarom moeilijk doen, als het samen kan? – Loesje

Wees sterk genoeg om alleen te beginnen. Wees slim genoeg om je te realiseren wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken. Maar wees op zo’n moment vooral dapper genoeg om die hulp dan ook daadwerkelijk te vragen. Je hoeft niet alles alleen te doen. En hulp vragen betekent niet dat je faalt. In tegendeel: het laat juist zien dat je de grenzen van je eigen kunnen kent 😉

Ben jij sterk genoeg om alleen te beginnen? Ga dan snel aan de slag met de Mindful Huishouden ChallengeVraag hier gratis de opdrachten aan.

En ben jij dapper genoeg om hulp te vragen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij je thuis.

Veel liefs, Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s