Mindful Afwassen – hoe doe je dat?

background-1051850_1920

Ruim een jaar geleden schreef ik een blogartikel over mindful afwassen. Het is nog niet zo veel gelezen – onder andere omdat ik mijn artikelen toen nog niet zo promootte – maar daar gaat deze week verandering in komen, want ik vind het zelf nog steeds een heel leuk en vooral nuttig artikel 😉 Want het is iets dat altijd terug blijft komen, waar we over het algemeen niet heel veel zin in hebben, maar wat je wel heel makkelijk leuk kunt maken. Daarom deze week tips hoe je een vervelend klusje als afwassen mindful kunt maken. 

Het staat hoog op mijn Lijstje-met-minst-favoriete-huishoudklusjes: de afwas… Het komt elke dag weer terug (blèh) en hoewel een vaatwasser een geschenk uit de hemel kan zijn (jawel, ook ik behoor tot de orde trotse-vaatwasser-bezitter), blijven er altijd dingen die je toch ouderwets met een teiltje en een sopje met de hand moet schrobben. Ik zeg: hoog tijd om het Mindful te maken!

Vroeger toen ik nog in een studentenhuis woonde (oké, major trip down memory lane), waren we al een eind op streek naar Mindful Afwassen. Maar dat wisten we toen alleen nog niet. Zo’n beetje eens per week aten we met z’n allen. En daarna volgde natuurlijk de monsterafwas (vaak van de hele week) – met z’n allen. En dit verzachtte het afwasleed al enorm. Want als je het met meerdere mensen doet, kun je elkaar motiveren en wordt het (oké, meestal) ook gewoon ontzettend gezellig. Daardoor lijkt het ook nog eens sneller te gaan. En heb je aan het einde van al die gezelligheid een schone, opgeruimde keuken. Bring on the Mindfulness! Bovendien kun je nog een stapje verder gaan en er ook letterlijk een feestje van maken: in de studentenkeuken kwam regelmatig de gitaar of het keyboard tevoorschijn en werd de vaat swingend en zingend gedaan. Awiiiieeeehoewiehoewiehambambowee. Jawel, wij hadden zelfs een afwasliedje: The Lion Sleeps Tonight!!

Ik moet toegeven dat toen ik het studentenhuis verliet, ik het gezellige, mindfulle afwassen ging missen. Want toen moest ik het weer alleen doen. Maar… Gelukkig kun je ook in je eentje mindful afwassen! Muziekje aan op standje meezing/meedans – afwassen maar. (Pas op dat je niet tè enthousiast wordt en tijdens het dansen uitglijdt op de natte vloer.) Of als de afwas zich weer eens ongemerkt heeft opgestapeld tot grote hoogte, combineer het nuttige met het aangename: zoek een leuke film uit op tv en doe je afwas tijdens de reclameblokken. Of juist afwassen met een geleide meditatie via je oordopjes – werkt als een trein en helemaal zen als je klaar bent. Veel mindfuller dan dat wordt het naar mijn idee niet!

Wil je nog meer tips hoe je mindful kunt afwassen? Hou dan het blogartikel van volgende week in de gaten: dan komt de Mindful Huishouden Challenge online, waarbij je 14 dagen lang elke dag een korte opdracht doet (waaronder ook mindful afwassen) met als doel meer leefruimte, overzicht en rust in je huis te creeren. Doe je mee??

Veel liefs, Laura

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s