How to organize… Je boekenkast

colorful-791927_1280

Hoe handig ik mijn e-reader ook vind, er gaat echt niets boven het vasthouden van een écht, ouderwets, papieren boek. Bovendien kan ik ook niets treurigers bedenken dan een boekenkast vol met stoffige boeken die nooit meer worden vastgepakt; laat staan dat ze gelezen worden. Daarom in dit artikel 7 handige tips om je boekenkast weer nieuw leven in te blazen. 

Tip 1: Vul je boekenkast met boeken waar je blij van wordt

Pak je boeken stuk voor stuk van de planken af en als je er niet blij van wordt? Doe het boek dan weg. Het is een beetje een open deur, hè?! Maar wat heeft het voor nut om boeken in de kast te hebben staan die je, elke keer als je ze ziet staan, een vervelend gevoel geven? Dan heb je toch liever een boekenkast vol blijheid?!

Tip 2: Schuldgevoel niet nodig

Boeken kunnen je met een enorm schuldgevoel opzadelen. Want eigenlijk wil je het weg doen; je vond het namelijk helemaal geen leuk boek om te lezen. Maar omdat het een kado was van … (mag je zelf invullen) móet je het leuk vinden en móet je het ook nog bewaren. Maar weet je? Ik weet zeker dat degene die jou dat boek kado gaf, dat deed met de intentie om jou te plezieren. Niet gelukt? Dat geeft niet! Ik weet ook zeker dat diezelfde persoon niet wil dat jij het boek tegen je zin in bewaart.

Tip 3: Elk boek heeft een doel 

Deze tip ligt dicht bij de vorige: schuldgevoel. Wederom wil je het boek dat je vasthoudt eigenlijk weg doen. Deze keer omdat je er aan begonnen bent, misschien zelfs wel meerdere keren, en maar niet voorbij bladzijde 15 komt. Ik ben er van overtuigd, net als opruimgoeroe Marie Kondo trouwens, dat elk boek een doel heeft. En dat doel zit niet altijd verborgen in de letters op de bladzijden – soms is het doel ook gewoon dat je leert dat een bepaald soort boeken niet jou ding is. Dus verlos jezelf van de taak om elk boek waar je aan begint ook daadwerkelijk uit te lezen en maak ruimte voor boeken die je wél leuk vindt!

Tip 4: Series hoeven niet compleet te zijn

Je hebt deel 1 gelezen én deel 2. Helemaal geweldig. Toen las je vervolgens deel 3. En die viel tegen. Maar je bewaart hem toch maar, want dat staat zo leuk… Niet doen!!! Nogmaals, hou alleen de boeken waar je echt blij van wordt. Waarvan je denkt, die zou ik zonder twijfel zo nog een keer kopen.

Tip 5: Tja, die kookboeken…

Ik denk dat iedereen wel een rijtje kookboeken in huis heeft. En je hebt vast wel boeken waar je nóg nóóit iets uit gekookt hebt. Met het excuus dat de juiste gelegenheid zich nog niet voor heeft gedaan of dat er zoveel moeilijke ingredienten voor nodig zijn. Mijn suggestie? Doe alle kookboeken waaruit je tot nu toe minder dan 10 succesvolle (!) gerechten gemaakt hebt de deur uit.

Tip 6: Out of the box sorteren

Ga je de boeken weer terugzetten in de kast? Denk dan eens out of the box. Dus niet direct terugzetten zoals je ze er uit gehaald hebt. Maar misschien vind je het wel leuk om ze van groot naar klein neer te zetten. Of van dik naar dun. Mijn favoriet? Gesorteerd op kleur, zoals de foto bovenaan dit artikel 🙂

Tip 7: Een nieuw thuis zoeken voor je boeken

Moeite om boeken weg te gooien? Ze hoeven ook niet gelijk in de papierbak, hoor. Probeer ze eens via internet (bijvoorbeeld via bol.com) te verkopen. Of breng ze naar de kringloopwinkel. Of organiseer een ruilmiddag met vriendinnen. Of begin een boeken-ruil-kast in je voortuin. De mogelijkheden zijn eindeloos.

En ben je een echte doe-het-zelver? Kijk dan eens op Pinterest naar alle mooie dingen die je van oude boeken kunt maken. Van kerstboom tot handtas, je zult verstelt staan. Net als ik 😉 

Veel liefs, Laura

Een gedachte over “How to organize… Je boekenkast

  1. Fantastisch wat je allemaal met oude boeken kunt doen. Alleen… ik krijg nu de neiging om boeken, die al klaar liggen voor marktplaats of Oranjemarkt, tóch maar te bewaren. Hoeveel boeken zou je nodig hebben voor al die upcylce ideeën? Vast minder dan 10. En ga ik dan knutselen? Nee. Dus toch maar weg, die boeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s