Een tip voor een positief 2017

img_20161230_144658

De laatste dag van het jaar alweer. Een dag van oliebollen, aftellen, vuurwerk en natuurlijk een dag van goede voornemens opstellen voor het nieuwe jaar. Ook ik heb er een dit jaar. Ja, maar eentje. Maar wel een hele goeie en belangrijke: in 2017 ga ik actief mijn denken en gedachten positiever maken. En hoe ik dat ga doen…? 

Alweer een paar jaar geleden las ik in het boek The gifts of imperfection van Brené Brown over gratitude, oftewel dankbaarheid. Het hele boek is het lezen waard, maar ik weet nog dat ik enorm geraakt werd door het stuk waarin ze uitlegt over het effect en het belang van bewust bezig zijn met dankbaarheid. In het kort komt het er op neer dat hoe meer je bezig bent met dankbaarheid, hoe positiever je denkprocessen worden en hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dit gaat. Met andere woorden: rewire your brain.

Naar aanleiding van het boek heb ik een tijd lang een dankbaarheidsdagboek bijgehouden (dat is echt een mooi galgjewoord, by the way). Elke avond probeerde ik 3 dingen op te schrijven van die dag waar ik dankbaar voor was. Dat hielp niet alleen met het verwerken van de dag – want je gaat in gedachten de hele dag nog eens langs – maar na een tijdje merkte ik aan mezelf dat ik steeds vaker gedurende de dag dacht: dit is een bijzonder moment, dit moet ik onthouden zodat ik het vanavond op kan schrijven. Je gaat er dus niet alleen positiever van denken, maar bent je ook veel bewuster van wat er om je heen gebeurt. En dat klinkt als… Inderdaad: mindfulness.

Jammergenoeg is het laatste jaar de klad er een beetje ingeraakt in dat dankbaarheidsdagboek van mij. Tot ik vorige week ineens op internet een foto voorbij zag komen van Brené Brown en diezelfde dag een foto zag van iemand die een gratitude-jar (dankbaarheidspot is zo’n raar woord) had gemaakt.En toen wist ik het: in 2017 ga ik dat weer oppakken. En goed ook: ik ga zo’n ding maken 🙂 Rewire your brain 2.0.

Dus vanaf morgen schrijf ik elke avond een briefje met daarop 3 dingen waar ik dankbaar voor ben en dat briefje gaat (met de datum erop) in de glazen pot op de bovenstaande foto. Ik ben benieuwd of de pot groot genoeg is 😉 Mocht je benieuwd zijn naar het effect: je hoeft het natuurlijk niet het hele jaar vol te houden. Probeer het eens een week of twee, en kijk of het ook voor jou werkt!

Ik wens je een goed uiteinde toe vanavond en een 2017 met veel mindfulle en dankbare momenten!!

Liefs, Laura

 

Een gedachte over “Een tip voor een positief 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s